• 1 Серпня, 2021 23:39

У культурно-мистецькому центрі “Поліська хата”, что в селі Городське Коростішівсь …

Гру 3, 2020

У культурно-мистецькому центрі “Поліська хата”, что в селі Городське Коростішівського району, етнографіня Інна Величко готувала страви часів Голодомору 1932-33 років. Їй допомагать учні місцевої школи – Збирай опалі листя, колоски, Суцвіття рослин, Які були складових рецептів. Спочатку приготували рідку страву, яка мала назви “баланда”, передает кореспондент Суспільного. Керівніця культурно-мистецького центру “Поліська хата” Інна Величко розповіла, что ее варили з лушпайок картоплі та подрібненіх ядер жолудів, все заливають водою и готувалося примерно 30 хвилин. Других страв, якові приготували в “Поліській хаті”, були млинці-ліп’янікі. Основний інгредієнт такой страви – листя липи та тирса фруктових дерев. А також перетерті сухостої, Які можна Було назбіраті в полі чи лісі. Інна Величко каже, что про рецепти ціх страв дізналася в Музеї хліба в Переяславі-Хмельницькому: “Рецепти ціх страв я побачим в Музеї хліба в Переяславі-Хмельницькому. Тоді в мене и вінікла ідея Проводити подібні виховні заходи для дітей Із Приготування страв часів Голодомору. У кожному селі страви називали по-своєму: затірка, макуха, ще якось. Можливо були ті самі інгредієнті, но страва називається по-ІНШОМУ. Вікорістовувалі тирсу фруктових дерев, а Дехто вікорістовував тирсу дуба, но це шкідліво “. Разом Із школярами готувала страви и вчителька історії школи села Городське Валентина Кравченко: “Ці дітки Вперше побачим и зібралі, что є під ногами и колись рятувало дитячі життя. Точної статистики относительно померла в селі Городське немає, з архівних Даних відомо, что в селі голодувалі 50 сімей. Альо людей, напевно, врятували, что поряд находится ліс и річка “.